+

Eline Janssens ziet Anna Maria van Schurman

Op 15 juni werd in het Franeker Museum Martena, de expositie Eline Janssens ziet Anna Maria van Schurman geopend. De tentoonstelling gaat over een bijzondere 17e-eeuwse vrouwelijke geleerde en hoe zij 400 jaar later nog kunstenaars inspireert tot het maken van kunst.

Voor de expositie heb ik een 3D animatie gemaakt die bij de entree wordt geprojecteerd. Het verbeeldt hoe Anna Maria in haar tijd werd gezien en hoe zij de wereld zag. Een heel bijzonder persoon om me in te verdiepen bij het maken van deze animatie.

Anna Maria van Schurman

Anna Maria van Schurman was een bijzondere 17e-eeuwse geleerde die 14 talen sprak, prachtig kon kalligraferen, schilderen, etsen, poëzie schrijven en zich verdiepte in diverse wetenschappen. Ze werd geprezen om haar kunnen door bekende schrijvers en geleerden waaronder Constantijn Huygens, Jacob Cats, Hugo de Groot en Gisbertus Voetius die haar als eerste vrouw toeliet tot de Universiteit van Utrecht.

In Museum Martena zijn bijzondere werken van haar te zien, waaronder dit prachtige zelfportret.

De expositie is samengesteld door Eline Janssens die zelf prachtige kunstwerken heeft gemaakt voor deze tentoonstelling, maar ook glaskunstenaar Bernard Heesen en fotograaf Aleid Denier van der Gon heeft gevraagd om werken te maken, speciaal voor deze expositie, die tot eind 2024 te zien is in Museum Martena in Franeker.